Fler och fler arbetar hemifrån i samband med pandemin

I början av 2020 förändrades tillvaron för miljoner av människor världen över med en pandemi som spreds sig över hela världen. Vardagen helt plötsligt blev väldigt annorlunda mot vad vi annars är vana vid.

En av de större ändringarna i vardagen blev att många människor skulle ställa in sig på att utföra sitt kontorsarbete hemifrån. Även om de flesta kontorsanställda någon gång i liv har jobbat hemifrån var det i 2020 inte särskilt många som var vana vid att göra det i flera veckor eller månader i sträck.

Men allt detta ändrades hastigt och nu är det många som har fasta dagar eller perioder i livet då de jobbar hemifrån. Denna artikel kikar närmare på hemarbete och distansarbete, samt hur de kan utföras på mest optimala vis.

Hemarbete – en fråga om tillit?

När man kollar på hur kontorsarbete har utförts i många år är det en tämligen traditionell, bestämd och ensartad modell som de flesta företag har anammat. Den går i korta drag ut på att:

  • Du jobbar måndag till fredag och är ledig på helgerna, samt på röda dagar som exempelvis julafton, långfredagen och Kristi himmelsfärds dag.
  • Du jobbar oftast 40 timmar i veckan, d.v.s. åtta timmar om dagen, med en rast som oftast är 30 minuter.
  • Du kommer in på kontoret på morgonen och åker hem om eftermiddagen.
  • Du utför ditt arbete medan du är på kontoret, och inte före eller efter.

Det är en modell som funkar och har funkat relativt bra för både arbetsgivare och anställda sedan många år tillbaka. Hemarbete har ansetts vara något som ska utföras endast när det är högst nödvändigt, då många arbetsgivare har ställt sig frågande till om de anställda jobbar lika effektivt hemifrån som på kontoret. Man kan heller inte utesluta att det har varit en befogad bekymring i vissa tillfällen.

Men i takt med att nya normer och önskemål om större frihet från de anställda har ökat, har också modellen för kontorsarbete ändrats. Pandemin må sägas vara den utlösande katalysatorn till de modeller av hemarbete och distansarbete vi ser idag.

Kontorsmöbler hör inte bara hemma på kontoret

De flesta som fick besked på att jobba hemifrån under pandemin trodde nog till en början att de skulle vara tillbaka på kontoret inom några dagar eller högst några veckor. Det kändes därför inte lönt att investera i en bra och ergonomisk kontorsstol, ett höj- och sänkbart bord samt övrig utrustning som ergonomisk mus, tangentbord, bra belysning och en större datorskärm.

Många människor valde därför att utföra sitt jobb på en bärbar, sittandes flera timmar vid köksbordet eller i soffan. Man åt sin lunch jobbandes och man prioriterade heller inte att resa sig upp emellanåt för att inte belasta kroppen för mycket. Det sociala i att gå över till en kollega och sparra lite eller gå till kaffemaskinen tillsammans försvann.Att jobba hemifrån i så lång tid åt gången krävde också till en början en tillvänjning, och det blev svårt att sudda ut linjen mellan arbetsliv och privatliv. Med andra ord: många människor arbetade på alla möjliga tidpunkter och hade svårt att lägga jobbet ifrån sig.

Men allt som tiden gick började de flesta förstå att de förmodligen inte skulle vara tillbaka på kontoret på flera månader. Att investera i ergonomiska kontorsmöbler och rätt utrustning blev en prioriteringsfråga, både för det fysiska och psykiska välmåendet.

Genom att ha en deciderad plats i hemmet där man utför sitt jobb, till exempel en skrivbordshörna i sovrummet, är det lättare att skilja mellan jobb och fritid. Att sitta på rätt sätt och utföra sitt arbete lika professionellt som om man var på ett kontor förenklar arbetstimmarna och ger mer energi till privatlivet.

Distansarbete och hybridarbete

Under, och även efter pandemin, valde företagen att tackla frågan om hemarbete på olika sätt. Vissa arbetsgivare lät sina anställda vara tillbaka på kontoret relativt kort tid efter de första rapporteringarna. Andra arbetsgivare valde hemarbete som en fast tillvaro för medarbetarna, och de såg inte sitt kontor på närmast ett år.

Det fanns även dem som valde en hybridmodell, där de anställda kunde komma in på kontoret ibland, men genom avtal och planering, för att inte riskera att alla medarbetare var på kontoret på samma gång.

Efter pandemin har distansarbete, d.v.s. att man jobbar hemifrån mer eller mindre all sin tid, ökat betydligt. Det beror på två saker:

  1. Medarbetare önskar mer och mer flexibilitet i sin vardag.
  2. Arbetsgivare har blivit mer positivt inställda på hemarbete, då åren under pandemin visade att de flesta jobbar minst lika effektivt hemifrån som på kontoret.

Den vanligaste modellen är dock fortfarande hybridarbete, där man jobbar hemifrån ibland och kommer in på kontoret majoriteten av sin tid. På så sätt får man det bästa av två världar: flexibilitet, och möjligheten till att skratta tillsammans med kollegorna under lunchrasten.

 

 

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla