Hur har vi det med e-sporten i Sverige?

Här i Sverige är vi i det närmaste veteraner inom e-sport. Vi kan inte riktigt mäta oss med viss asiatiska nationer, men svenska deltog i turneringar redan år 2000. Det var framförallt spelet Quake III som gällde. Svenska spelaren LakermaN vann silver i WCG Challenge: Quake 3 år 2000.

Sedan dess har det faktiskt bara gått framåt. Från ha varit en subkultur är det idag något där tävlingar kan direktsändas i tv. Både SVT och Aftonbladet direktsänder matcher från Dreamhack och mycket annat. Evenemang inom e-sport brukar dessutom få riktigt många tittare.

Betting inom e-sport

I takt med att sporten växer och får spridning ökar också spelandet. Det finns många bettingsajter inom Sverige där du kan spela på e-sport. Det finns också många spelsajter och casino utan svensk licens (så kallade CUSL) där du också kan spela på e-sport. Tänk på att lära dig reglerna ordentligt först innan du satsar några pengar. De stora vinnarna i allt spelande är spelbolagen själva, glöm inte det.

Kända svenska e-sportspelare

Svenskar har varit kända och duktiga inom e-post en lång tid, inte minst i spel som Counter-Strike och Counter-Strike: Global Offensive. Efter att Quake länge var populärt inom e-postscenen i början av 2000-talet, togs det senare över av Warcraft och Starcraft. Dota 2 släpptes 2013 och har blivit ett av det populäraste spelet inom e-sport, tillsammans med League of Legends. Här har vi några svenskar som gjort sig kända inom e-sport.

  • Starcraft II: Johan ”Naniwa” Lucchesi och Marcus ”Thorzain” Eklöf hörde till de 25 mest betalade i världen. Jeffrey “SjoW” Brusi och Kim “SaSe” Hammar
  • Counter-Strike: Svenska ”gruppen” Ninjas in Pyjamas dominerade CS-scenen under tidigt 2000-tal. HeatoN och Potti är två andra, legendariska svenska e-sportspelare. Flera av dessa kunde livnära sig på professionellt spel från tidigt 2000-tal.
  • Dota 2: Det svenska Dota-2 laget Alliance är ett av få lag som vunnit den gigantiska tävlingen The International. Flera andra svenska har haft framgångar inom Dota 2 som Jonathan ”Loda” Berg och Gustav “s4” Magnusson
  • League of Legends: Svenskarna Martin “Rekkles” Larsson och Även Petter “Hjärnan” Freyschuss har varit inblandade i professionellt spel och internationella lag.

Ingen riktig sport?

I exempelvis Sydkorea ser man inga problem med att räkna in e-sport bland de övriga sporterna. I Sverige är det däremot inte en del av Riksidrottsförbundet. Frågan har dock varit uppe på hög politisk nivå, där vissa partier försökt lyfta frågan. 2009 startades Svenske E-sportföreningen som arbetar för att e-sport ska bli en del av Riksidrottsförbundet.

Sverige har med goda resultat däremot skickat landslag till mästerskap. 2011 blev vi bästa nation och 2013 tredje bästa nation. 2016 startades Svenska E-sportförbundet. De samlar föreningar vill utöva e-sport i tävlingsform. 2017 skickade de in en ansökan till Riksidrottsförbundet, samt en gång till 2021. Vi gissar att frågan ännu inte avgjorts.

E-sport och media

SVT har verkligen legat i framkant när det gäller att sända e-sport. 2010 sändes finalerna från Dreamhack Winter. 2012 sändes matcher i League of Legends, Dota 2 och Starcraft II. I och med detta blev Sverige det andra landet i världen att direktsända e-sport. Det första var, föga förvånande, Sydkorea.

2013 började dessutom TV4 sända Svenska E-sportcupen. TV6 har sedan 2013 sänt e-post vid speciella event. Det har bland annat varit e-sport SM med CS:GO, Dota 2 och Fifa. På TV6 kunde man även se matcherna där Alliance deltog i The Alliance, 2013.

Intresset för e-post är gigantiskt så naturligtvis hänger tv och övriga medier med. Nu förtiden är det enkelt att hitta livesänd e-sport, både via tv:n och streamade matcher online.

Sammanfattning

Sverige är en framgångsrik inom e-port. I dagsläget vill även en majoritet av politikerna att det ska klassas som en sport, vilket det göra i mängder av andra länder. I världen engagerar e-sport närmare en halv miljard människor. I Sverige är det hela 600 000 som på ett eller annat sätt följer e-sport dagligen. Med det vågar vi säga att framtiden för e-sport ser ljus ut, både i världen och Sverige.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla