Online finansiering – en ekonomisk hjälpreda

Känner du dig alltid på topp? Det är svårt (om inte omöjligt) att känna sig på topp alla årets dagar. Kanske har du dagar där du har sovit dåligt, har åkt på en förkylning eller bara har en dålig period. Precis på samma sätt har privatekonomin bättre och sämre dagar, eller perioder. Allt är inte förutsägbart och saker händer. Den ekonomiska balansen kan påverkas av allt från extra kostnader eller ändringar i livssituation.

Bankkontot
En stabil privatekonomi utgörs inte enbart av lönekontot, utan av flertalet komponenter som alla underbygger varandra. Många ser lönekontot som den primära spelaren i ligan och det är ofta det vi tänker på när vi tänker ”privatekonomi”. Det är inga tvivel om att bankkontot har en stor roll och det är typiskt härifrån alla fasta månadsavgifter och inköp dras från. Men faktum är att lönekontot i en stabil ekonomi också behöver sällskap av budgeten, bufferten och sparandet. Ibland kan den även dra nytta av en hjälpande hand från online finansiering.

Budgeten
Genom att göra en månadsbudget får du en bättre överblick och får bättre koll på vad din inkomst egentligen går till. De flesta av oss har fasta kostnader som i det minsta är relativt stabila varje månad. Det kan till exempel vara hyran, el- och vattenräkningen eller amortering på bolånet. Härtill tillkommer även kostnader för abonnemang, t.ex. mobilen och streamingtjänster. Sedan har vi såklart även fasta kostnader som kanske är lite mer fluktuerande, såsom kostnader för mat och drivmedel. När du har skaffat dig en överblick över de fasta utgifterna ser du hur mycket du har kvar att röra dig med varje månad. Det är en fördel om i alla fall en del av det resterande beloppet går till en buffert och sparande.

Bufferten
En buffert kan ses som ett säkerhetsnät som finns där för att fånga upp lösa ändar i privatekonomin. Hur stor buffert du bör ha beror på dina fasta kostnader. Det finns flera olika råd gällande storleken på en buffert, t.ex. att ha en buffert som svarar till två eller tre månadslöner. Syftet med bufferten är alltså att du ska ha pengar nog till att kunna klara dig om något i din livs- eller arbetssituation ändras. Eller om du har extra kostnader som gör att du behöver mer pengar än vad som finns i månadsbudgeten.

Sparandet
Det finns flera olika sätt att spara pengar på. Sparkontot är den helt klassiska sparmetoden och majoriteten, om inte alla, av oss har ett sparkonto. Summan du har på sparkontot beror på flertalet faktorer och det är individuellt hur mycket av vår inkomst vi kan spara. Vissa väljer att ha en automatisk överföring av en fast summa pengar varje månad, medan andra väljer att överföra varierande belopp beroende på överskottet i budgeten. Inget är nödvändigtvis bättre än annat och det är viktigt att komma ihåg att allt är bättre än inget!

Många väljer även att investera sina pengar i andra former för sparande med större avkastning än man får på ett vanligt sparkonto. Det är bland annat populärt att handla med aktier eller fonder. Denna form för sparande är lite mer krävande och det innebär även en större risk eftersom du kan förlora pengar likväl som att du kan gå med vinst. Åter igen handlar det om att hitta något som passar dig.

Online lånet
Ovanstående komponenter bör som sagt ha fasta platser i en privatekonomi. Men med det sagt är det inte alltid det räcker. Ekonomin varierar och vi kan uppleva perioder med både mer och mindre utrymme. Det är inte alltid vi kan undgå oförutsägbara utgifter som bankar på. Det kan vara allt från en trasig bil eller tvättmaskin till en dyr tandläkar- eller veterinärräkning. I dessa tillfällen kan ett online lån vara en hjälpsam vapendragare.

Online lån bör inte vara ett fast inslag i privatekonomin. Men det kan absolut vara en gästspelare du kallar in när de andra elementen sviktar. Med en beviljad ansökan får du nämligen lite extra klirr i kassan och en extra stöttepelare för att återfå balansen på kontot. Det är viktigt att tänka igenom en låneansökan noga och här kommer tre saker du bör tänka på:

  • Ansök aldrig om mer än du faktiskt behöver.
  • Välj en realistisk löptid för lånet och var säker på att du kan återbetala beloppet redan innan du skickar ansökan.
  • Jämför alltid dina alternativ – Moneezy är en kostnadsfri lånejämförelsetjänst.
0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla