Hitta den bästa globalfonden

En bild aktier


Det finns flera aktie och fondmäklare som tillhandahåller ett stort urval av globala fonder, inklusive både aktivt förvaltade och passiva indexfonder. Globala fonder kan också köpas direkt från fondbolaget eller via din bank.

Att öppna ett konto hos Avanza eller Nordnet är den enklaste metoden för att börja spara i en världsomspännande fond. Då måste du bestämma dig för om du ska spara på ett depå, ett ISK, eller en kapitalförsäkring.

Om du inte har ett konto ännu och funderar på vilken aktör du ska vända dig till så kan vi rekommendera den här sidan för guidning – https://bästaglobalfond.se

Gör en grundlig analys

Gör en grundlig analys

Granska topplistor som de vi visade i början av den här boken, samt fondlistor från nätmäklare, för att upptäcka hur andra sparar, vem som har gjort det bra och vem som har lägst avgift.

Sätt sparmål

Tänk på din sparhorisont, om du vill ha en indexfond eller en aktivt förvaltad fond, vilken exponeringsnivå du önskar (mer eller mindre USA-viktad) och de företag och branscher som du har en stark tro på.

Du kan antingen göra ett engångsköp eller påbörja ett stadigt månadssparande efter att du har upptäckt en världsomspännande fond som verkar lämplig.

De flesta globala fonder förespråkar en sparhorisont på minst 5 år.

De flesta globala fonder förespråkar en sparhorisont på minst 5 år.

Hur stor andel av portföljen bör utgöras av internationella fonder?
Globala fonder, som noterades i början, är idealiska som grund i en fondportfölj på grund av deras breda exponering och riskspridning. Däremot bestäms procentandelen de ska stå för av din riskaptit, plan och tidshorisont för att spara.

Smarta riktlinjer

En vanlig riktlinje är att investera cirka 40-50 procent av din portfölj i en global fond, sedan fylla på med 25% svenska fonder, 10-15% tillväxtfonder och slutligen 5-10% i mer specialiserade sektorfonder. Fördelningen kan omjusteras om mer eller mindre risktagande krävs.

Aktiv eller passivt förvaltad globalfond – vad ska man välja?

Aktiv eller passivt förvaltad globalfond – vad ska man välja?

Både aktivt förvaltade och passivt förvaltade indexfonder, samt världsomspännande fonder, har för- och nackdelar.

Om du ska investera i en aktivt eller passivt förvaltad global fond avgörs mest av om du vill spara på kort eller lång sikt, din övergripande investeringsstrategi och din inställning till risk kontra eventuell avkastning.

Fördelar med att välja en aktivt förvaltad global fond:

Fondens förvaltare siktar på att överträffa index, med möjlighet till mycket hög avkastning. Den nominerade väljer tillgångar baserat på sin egen forskning och har därför en högre chans att inkludera och exkludera företag baserat på faktorer som hållbarhet och etik.

Följande är några av fördelarna med att investera i en global fond som är passivt förvaltad:

Du behåller mer av avkastningen eftersom du betalar en mindre avgift.
En indexfond överträffar aldrig index, men den presterar aldrig sämre än index, vilket minskar risken.
Eftersom många globala index innehåller hundratals eller tusentals företag ger indexfonder överlägsen exponering och riskspridning.
I de flesta fall är en global lågprisindexfond bättre.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla