Så funkar det med ägandet av hagelgevär!

Bild på en man med ett hagelgevär
Att köpa hagelgevär

Att helt plötsligt vakna upp en morgon och gå till butiken för att köpa ett hagelgevär går inte för sig. Här finns det svenska lagar och förordningar som säger nej.

För att få licens för ett vapen måste du minst ha en jägarexamen. Alternativet är sportskytte eller att du har ett arbete som kräver vapeninnehav.

Om du har en jägarexamen får du dock utan extra tillstånd äga upp till fyra jaktvapen. Som ägare måste du sedan se till att låsa in dina vapen i ett godkänt säkerhetsskåp. Vidare ska vi se på vad du ska tänka på vid köp av hagelgevär.

Beretta hagelgevär

Ett av de många erkända hagelgevären och som också håller mycket hög kvalitet är Beretta. Nu säger vi inte alls att Beretta hagelgevär är det enda du ska köpa, utan vad vi trycker på är att välja med omsorg.

Det hela handlar om att välja ett välkänt fabrikat som har fått godkänt av många jägare. På så sätt ser du till att skaffa dig ett bra hagelgevär som ger dig god förutsättningar vid jakt.

Att tänka på när du ska köpa hagelgevär

Att tänka på när du ska köpa hagelgevär

När det gäller vad du får göra och inte får göra vid jakt och bruk av vapen, är det Naturvårdsverket som sätter reglerna. Här finns det en rad olika speciella regler som gäller vid bruka av just hagelgevär. Det förutom att de inte får användas vid vissa typer av jakt.

Exempelvis är det inte tillåtet att använda ett kikarsikte på hagelgevär. Det är heller inte tillåtet med fällbar kolv på hagelvapen. Dock är det fortfarande tillåtet att använda så kallad elefantkaliber. Något som betyder att du fortfarande kan använda .460 Weatherby samt Benelli Vinci vid jakt.

Att jaga med hagelgevär

Här finns det restriktioner på vad du får jaga med hagelgevär. Exempelvis är det inte tillåtet att jaga älg, björn eller kronvilt med hagel. Dock får du vara med när det är jaktsäsong för rådjur.

Vidare är också hagelvapen tillåtna vid fågeljakt. Dessutom kan du också jaga mycket småvilt med hagelgevär. Du som gillar jakt med hagel kommer också alltid att ha en större chans att träffa.

Det med anledning av att du skjuter en svärm av projektiler istället för ett skott. Sist men inte minst passar hagelgevär också bra för något mycket roligt. Det är att öva på ditt skytte. Här kan du göra det genom att bara köpa en kastare och skjuta på lerduvor.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla