9 exklusivaste vinerna i världen

Exklusiva

Det som är dyrt är inte alltid bäst, men när det gäller vin brukar så faktiskt vara fallet. Förutom kvaliteten på vinet påverkar även storleken på utgåvan och efterfrågan roll.

Om det bara finns en flaska av en vinsort som alla vill ha kommer den så klart att bli dyr. I den här artikeln ska vi tipsa dig om nio av världens allra mest exklusiva viner. De kommer från rad olika tillverkare, såsom Massandra och Heidsieck.

Världens mest exklusiva viner

Världens mest exklusiva viner

På vår lista över exklusiva viner kommer du att hitta många olika viner. Alla viner på den här listan har dock det gemensamt att du måste ha en stark ekonomi för att kunna köpa dem. Exklusivitet och kvalitet för i regel med sig en saftig prislapp. Om du har något alldeles speciellt att fira kan det emellertid vara värt det.

Massandra 1775

Massandra ligger på Krim i Ukraina. Det är en anrik vingård som har hållit på med vintillverkning i hundratals år. Massandra 1775 är den äldsta flaskan av deras vin som fortfarande finns kvar. Det här är verkligen ett vin för samlare, då det har lagrats i över 200 år. Det finns bara en flaska av det här vinet och när den såldes på en auktion 2001 fick köparen betala hela 43 500 dollar. Omvandlat till svenska kronor blir det cirka 446 853 kronor.

Heidsieck 1907

Det var meningen att champagnen Heidsieck 1907 skulle fram till den ryska tsaren Nikolaj II. Skeppet som transportade flaskorna blev emellertid attackerat och träffades av en torped från en tysk ubåt. Det mousserade vinet hittades nästan hundra år senare på botten av finska viken. Priset landade på 275 000 dollar per flaska. Detta är därmed ett av de dyraste vinerna någonsin.

Huset Heidsieck är känt för sina exklusiva champagner, men det som framför allt drar upp priserna för det just det här vinet är historien bakom.  

Chateau Lafite 1787

Chateau Lafite tillverkar utsökta röda viner med hjälp av förfinade tillverkningstekniker. Det här var Thomas Jeffersons favoritvin. En flaska som tillhört Jefferson såldes nyligen till en samlare för hela 160 000 dollar. Det trots att vinet inte gick att dricka längre.

Royal DeMaria Chardonnay 2000

Royal DeMaria Chardonnay 2000

Royal DeMaria är den kanadensiska vintillverkaren som snabbt blev världskända för sina isviner. De började sin tillverkning utan att först läsa på om hur man ska göra. Resultatet blev en alldeles egen smak som gjort att de vunnit flera priser. En flaska av deras Chardonnay 2000 kostar 30 000 dollar. En kändis som gillade denna årgång var drottning Elisabeth.

Isvin är något sötare än vanligt vin. Skillnaden i tillverkningsprocessen är att druvorna här är frusna när de blir pressade och skördade. Royal DeMaria 2000 är ett av de dyraste isvinerna någonsin.

Chateau Cheval Blanc 1947

Chateau Cheval Blanc är världskända för kvaliteten på sina viner. Inte så konstigt, eftersom de har förfinat sin teknik i över 600 år. En flaska av det här vinet kostar 304 374 dollar. Det är mycket pengar, men om du vinner stort på ett utländska.casino tycker vi att du ska fira med en flaska av det här utmärkta vinet.

Chateau d’Yquem 1787

En amerikansk samlare har betalat hela 100 000 dollar för en flaska av det här vinet. Chateau d’Yquem tillverkar sina viner i den franska regionen Bordeaux. Den här vintillverkaren är framför allt känd för sina vita viner, men 1787 tillverkade de även ett rött vin. Det var det samlaren köpte för den svindlande summan.

Chateau d’Yquem har en speciell tillverkningsprocess där de låter sina druvor få ädelröta. Det låter kanske lite konstigt, men Chateau d’Yquem vet verkligen vad de sysslar med. Ädelrötan gör nämligen att druvorna blir hoptryckta. Det här leder till att vinet inte kan jäsa som andra viner, eftersom miljön blir för sockrig för jästsvamparna. Resultatet blir ett oerhört gott vin som är rikt på smaker.

Chateau Mouton-Rothschild 1945

Detta är och har länge ansetts vara en av världens bästa vingårdar. Den köptes 1853 av Nathaniel Rothschild och blev snabbt en välrenommerad vintillverkare. Det här vinet tillverkas nordvästra Bordeaux. Platsen ett vin kommer ifrån har stor inverkan på smaken. Det är uppenbart att Rothschild har lyckats hitta en högst lämplig plats för vintillverkning. De strävar efter att skapa världens bästa vin. För att ytterligare höja känslan av exklusivitet och skönhet har flaskorna härliga målningar på sina etiketter.

En flaska av Chateau Mouton-Rothschild 1945 kostar 47 000 dollar. Av många anses detta vara deras bästa årgång hittills.

Romanee Conti 1945

En annan tillverkare som man absolut inte får glömma när det gäller exklusiva viner är Romanee Conti, som funnits sedan 1936. Deras viner kommer från Burgundy i Frankrike och deras specialitet är Pinot Noir. En av deras 1945-flaskor har sålts för hela 123 900 dollar. Det är otroligt mycket pengar, men det tillverkades bara 600 flaskor av vinet, vilket drar upp priset.

Chateau Lafite 1869

Sist men absolut inte minst har vi ett annat vin från Chateau Lafite. En flaska av deras vin från 1869 såldes nyligen för 233 972 dollar på en auktion. I vanliga fall brukar en flaska av den årgången kosta runt 8000 dollar.

Efter den franska revolutionen blev vingården Chateau Lafite allmän egendom. 1868 köpte James Rothschild vingården och ändrade namnet på vinet till Chateau Lafite Rothschild. Det är fortfarande Rothschild som äger den här vingården.

Sammanfattning

Har det hänt något stort i ditt liv? Då måste du förstås även slå till med ett stort firande. Här ovanför tipsar vi om några exklusiva viner som du kan korka upp vid riktigt högtidliga tillfällen. Till exempel tipsar vi om Massandra 1775, som lagrats i över 200 år. En flaska av det vinet kostar 43 500 dollar, alltså ungefär 446 853 i svenska kronor. Vi tipsar även om den välrenommerade tillverkaren Chateau Mouton-Rothschild och då speciellt deras vin från 1945. Av vinkännare anses det ofta vara ett av de bästa i världen. Royal DeMaria finns också med i vår lista. De tillverkar några av världens mest exklusiva isviner. Fler alternativ på drycker hittar du i vår artikel.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla