Det är viktigt att du letar reda på all information du kan få fram om du behöver trycka upp något. Det gäller både kläder och trycksaker. Kanske behöver ditt företag trycksaker till en utställning, som reklam till kunder eller till försäljning. Det finns några bra punkter du bör tänka på när du behöver anlita ett tryckeri. Detta att få en helhetssyn när det gäller deras tjänster och hur du beställer. Det gäller givetvis även om du är privatperson och behöver trycka upp något.

• Först behövs en bra idé och ett upplägg bör göras innan du kontaktar ett tryckeri.

• Viktigt är att begära offerter från flera tryckerier för att se vad du får för pengarna.

• Ofta sker ett godkännande av en offert genom ett mejl. Om det är en större beställning krävs även ett ordentligt avtal förutom mejlofferten.

• När du bestämt dig för ett tryckeri tar de fram ett underlag enligt avtal med dig som kund. Det sker ofta genom en tryckfärdig PDF-fil, EPS-fil eller något liknande.

• När allt är avtalat och klart, börjar tryckeriet sitt arbete med att trycka upp det du beställt. Sedan levererar de utifrån de leveransvillkor ni kommit överens om.

Hur du hittar rätt tryckeri

Numera är det lättast att googla på tryckerier och läsa på deras hemsida vad de erbjuder. Pris, service och villkor är viktiga saker att tänka på. När du hittat några stycken som verkar passa dig tar du kontakt med dem och begär en offert. Passa också på att ställa frågor som är väsentliga för dig, antingen via mejl, eller ännu bättre via telefon. Ett personligt samtal är ofta bättre än ett mejl. Det kan finnas flera följdfrågor både från dig och din kontakt på tryckeriet. Det finns även hjälp att få via internet i form av sidor som tar upp alla seriösa tryckerier i Sverige och vad de erbjuder. Det är ett bra och enkelt sätt att hitta rätt tryckeri på.